Аксіологічна складова доказування в конституційному судовому процесі - Шаптала , Н. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Проаналізовано актуальні, однак недостатньо досліджені питання, пов’язані з визначенням сутності аксіологічної складової доказування в конституційному судовому процесі та її ролі в прийнятті справедливого й аргументованого рішення у справі. Теоретичним підґрунтям дослідження є праці вітчизняних й іноземних науковців у галузях філософії та конституційного права, а також акти вітчизняного органу конституційної юрисдикції. Мета дослідження полягає у визначенні основних засад і принципів застосування методологічних прийомів аксіології як галузі науки філософії права під час формування доказової бази в конституційному судовому процесі, що є основою для прийняття справедливого й обґрунтованого рішення органу конституційної юрисдикції. Наукова новизна публікації полягає в тому, це фактично перше наукове дослідження аксіологічних філософських методів отримання, оцінки та використання доказів у контексті специфіки судочинства в органах конституційної юрисдикції. За результатами дослідження автор дійшов висновків, що: по-перше, поняття «загальнолюдські цінності» як філософсько-правова категорія та соціальний феномен відображає певні аспекти явищ дійсності, пов’язані із соціальною і культурною діяльністю людини й суспільства. Окреслені, а також питання, пов’язані із вибором людьми напряму їхньої діяльності, характер їхніх учинків вивчає філософське вчення – аксіологія; по-друге, у науці філософії права немає однозначного підходу до визначення поняття «цінності». До фундаментальних цінностей конституційного рівня належать: свобода, відповідальність, рівність, права й основоположні свободи людини і громадянина. Універсальну сукупність таких цінностей відображає природне право. По-третє, аксіологічна складова доказування в конституційному судовому процесі полягає в тому, щоб, ґрунтуючись на філософській основі конституційної аксіології, визначити ступінь відповідності предмета дослідження сутності загальновизнаних у суспільстві конституційних цінностей, зокрема в контексті їх реалізації та захисту. У сучасній демократичній, правовій та соціальній державі система конституційних цінностей будується за принципом органічного поєднання традицій, звичаїв, ментальних критеріїв культури, моралі та релігії із загальновизнаними на міжнародному рівні принципами взаємовідносин індивідуума соціуму (в особі держави та інститутів громадянського суспільства). Ключові слова: аксіологія; громадянське суспільство; доказування; держава; загальнолюдські цінності; свобода; справедливість.