Запобігання сексуальній експлуатації на загальносоціальному рівні - Нєбитов , А. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті полягає в здійсненні комплексного аналізу особливостей роботи правоохоронних органів та інших зацікавлених суб’єктів у сфері запобігання сексуальній експлуатації на загальносоціальному рівні з подальшим формуванням й оприлюдненням для фахового обговорення власного бачення перспектив розв’язання проблеми. Методологія. З урахуванням визначеної мети, специфіки об’єкта й предмета дослідження обрано відповідний методологічний інструментарій. Методологічну основу статті становить діалектичний підхід до аналізу ситуації в Україні та поза її межами. Під час проведення дослідження використано систему методів наукового пізнання: методи формальної логіки (абстрагування, аналогія, дедукція, індукція, синтез) для детального з’ясування змісту розглядуваних питань; емпіричний – для проведення експериментального дослідження й інтерв’ювання експертів; метод системного аналізу – з метою визначення напрямів запровадження інноваційних підходів до розв’язання проблеми; теоретичний – у процесі вивчення наукової та навчально-методичної літератури; моделювання – у дослідженні визначених об’єктів за допомогою моделювання їхніх окремих ознак. Наукова новизна зумовлена необхідністю вдосконалення усталених форм і методів правоохоронної діяльності. Обґрунтовано необхідність запровадження нового інструментарію в протидії злочинності, а також використання якісно нових та інноваційних підходів для належного виконання визначених завдань. Висновки. Запобігання сексуальній експлуатації на загальносоціальному рівні спрямоване на зменшення кількості вчинення протиправних діянь у зазначеній сфері шляхом поліпшення соціально-економічної ситуації в країні, зміцнення морально-психологічної та духовної складових життя громадян. Державна політика запобігання сексуальній експлуатації на загальносоціальному рівні передбачає подолання об’єктивних і суб’єктивних передумов для сексуальної експлуатації та реалізується шляхом цілеспрямованої діяльності всіх інститутів суспільства з усунення, обмеження й нейтралізації факторів, що детермінують існування таких явищ. Ключові слова: запобігання злочинності; загальносоціальний рівень; сексуальна експлуатація; торгівля людьми.