Особа злочинця як елемент криміналістичної характеристики порушення вимог режиму радіаційної безпеки - Новачук , С. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є визначення типових характеристик особи, що вчиняє порушення вимог режиму радіаційної безпеки, й обґрунтування доцільності встановлення специфічних характеристик особи злочинця під час розслідування цих злочинів. Методологію дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання: діалектичний – для пізнання соціально-правових явищ у їх зв’язку, розвитку та змінах; історико-правовий – для з’ясування генези наукових поглядів щодо низки понять, які використовують під час дослідження особи злочинця як елементу криміналістичної характеристики; логіко-юридичний – для опрацювання спеціальної термінології та нормативної бази у сфері радіаційної безпеки з метою поглиблення понятійного апарату криміналістичних методик, що стосуються відповідної тематики; соціологічний і статистичний – під час анкетування та інтерв’ювання слідчих, вивчення й узагальнення матеріалів правозастосовної практики. Наукова новизна публікації полягає в тому, що вперше визначено ознаки особи злочинця як елементу криміналістичної характеристики злочинів, передбачених ст. 2671 Кримінального кодексу України. Висновки. Особа злочинця в криміналістичній характеристиці злочинів, передбачених ст. 2671 Кримінального кодексу України, є специфічним елементом, що пов’язаний з рештою складників: обстановкою, способом учинення злочину, предметом злочинного посягання. Учинити злочин може обмежена кількість осіб у зв’язку зі складністю потрапляння на територію зони відчуження. Криміналістичне значення мають відомості про підстави перебування особи в зоні відчуження; інформація про місце роботи або інший зв’язок з режимною зоною, потенційні можливості доступу до предметів злочинного посягання та їх переміщення за межі зони відчуження, зв’язки правопорушника з особами, які працюють (працювали раніше) в зоні відчуження, й іншими особами, які можуть бути зацікавлені в здійсненні злочинних дій; факти вчинення аналогічних правопорушень у минулому; мотивація злочинної діяльності. Ключові слова: особа злочинця; криміналістична характеристика; режим; радіаційна безпека; розслідування; зона відчуження.