Концепція інформаційно-телекомунікаційної системи органу досудового розслідування - Столітній , А.; Каланча , І. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті полягає у формулюванні ключових положень Концепції інформаційно-телекомунікаційної системи органу досудового розслідування. Методологія. Методологічною основою цієї роботи є сукупність загальнонаукових і спеціально-юридичних методів: діалектичний, системно-структурний, аналогії, системного аналізу, формально-юридичний, моделювання, синергетичний тощо. Наукова новизна. У публікації представлено Концепцію інформаційно-телекомунікаційної системи органу досудового розслідування, яка визначає систему поглядів на забезпечення інформатизації органу досудового розслідування шляхом створення відомчої інформаційно-телекомунікаційної системи, спрямованої на інформаційно-технологічне супроводження роботи органу досудового розслідування. Сформульовано ключові положення зазначеної Концепції, серед яких: завдання, етапи й заходи її створення, суб’єкти, категорії та їх ролі, функціональна архітектура, інформаційна безпека, схема інтеграції до єдиного електронного інформаційного поля органів кримінальної юстиції. Запропоновано етапи реалізації Концепції інформаційно-телекомунікаційної системи органу досудового розслідування. Розроблено схему інтеграції інформаційно-телекомунікаційної системи органу досудового розслідування до єдиного електронного інформаційного поля органів кримінальної юстиції, процесуальною надбудовою якого є електронне кримінальне провадження. Висновки. З огляду на одночасну потребу реформування й уніфікації наявних відомчих інформаційно-телекомунікаційних систем органів досудового розслідування, а також доцільність упровадження єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи для реалізації всіх аспектів роботи певного органу досудового розслідування, вбачається, що пропонована Концепція є ефективною та універсальною для організації відповідних процесів. Ключові слова: кримінальне провадження; орган досудового розслідування; інформаційно-телекомунікаційна система; суб’єкт; функціональна архітектура; інформаційна безпека; інтеграція.