Завдання, об’єкти та питання комп’ютерно-технічної судової експертизи - Теплицький , Б. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті полягає у спробі розв’язати теоретичні та практичні проблеми, пов’язані із застосуванням інформаційних технологій безпосередньо в судово-експертній діяльності під час проведення комп’ютерно-технічних судових експертиз. Методологія. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові та спеціальні методи, які є засобами наукового пошуку. Зокрема, метод системного аналізу, а також системно-структурний, формально-логічний і статистичний методи надали можливість проаналізувати генезис становлення та розвитку комп’ютерно-технічної судової експертизи, висвітлити сутність її завдань та особливості дослідження відповідних об’єктів як окремо, так і в комплексі. Наукова новизна обумовлена формуванням нового інструментарію в протидії злочинності. Виокремлено основні завдання комп’ютерно-технічної судової експертизи: діагностування апаратних засобів комп’ютерної системи; визначення функціонального призначення, характеристик і реалізованих вимог, алгоритму й структурних особливостей, поточного стану системного й прикладного програмного забезпечення; пошук, виявлення, аналіз й оцінювання кібернетичної інформації (комп’ютерних даних), підготовленої користувачем або створеної програмами для організації інформаційних процесів у комп’ютерній системі. Класифіковано об’єкти комп’ютерно-технічної судової експертизи. Висновки. Узагальнено основні вимоги до запитань, які ставлять на вирішення експерта у відповідному виді експертиз. Проаналізовано помилки, яких найчастіше припускаються в кримінальних провадженнях слідчі й оперативні працівники під час підготовки об’єктів для дослідження, а також суди (слідчі судді), коли призначають комп’ютерно-технічні судові експертизи. Сформульовано перелік типових запитань, що можуть бути поставлені на вирішення експерта, а також загальні вимоги до об’єктів, які надсилають для проведення комп’ютерно-технічної судової експертизи. Ключові слова: судова експертиза; комп’ютерно-технічна судова експертиза; програмне забезпечення; апаратний об’єкт; програмний об’єкт; інформаційний об’єкт; помилка слідчого.