Особливості адміністрування та характеристика активів, що можуть бути передані в управління АРМА - Зелькіна , Т. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є дослідження активів, що можуть бути передані в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, й особливостей управління ними. Методологію публікації сформовано на підставі використання загальнонаукових і спеціально-наукових методів пізнання, конкретне поєднання яких зумовлено метою та завданнями. Застосування формально-логічного методу дало змогу визначити й доповнити окремі поняття категорії, упорядкувавши понятійно-категоріальний апарат. Також було використано методи формальної та змістовної логіки: аналіз і синтез, дедукцію та індукцію, аналогію, узагальнення тощо. Наукова новизна статті полягає в дослідженні окремих проблемних питань стосовно активів, які можуть бути передані в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, а також характеристиці зазначених активів. Висновки. На практиці на реалізацію за рішенням суду передають активи, про які не йдеться в Примірному переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Проте це не є проблемою правозастосування через встановлені законом дискреційні повноваження Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, які передбачають установлення належності або неналежності активів до визначених у Примірному переліку видів майна, а також необхідність установити, який шлях управління активами найефективніший. Задля розв’язання проблеми суперечностей норм закону і Кримінального процесуального кодексу України запропоновано узгодити норми Кодексу й імплементувати їх до системи кримінального процесуального законодавства України. Необхідно закріпити в законі і Кримінальному процесуальному кодексі України вимоги до активів, що можуть бути передані в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, і до передання разом із супровідною документацією задля ефективного користування та розпорядження ними. Варто дослідити судову практику оскарження рішень про передання активів в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами. Ключові слова: активи; Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів; АРМА; управління активами.