Предмет криміналістики як системоутворювальний чинник криміналістичних знань - Юсупов , В. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є аналіз концептуальних засад поняття «система», висвітлення історичних тенденцій формування системи криміналістики, встановлення співвідношення між системою криміналістики як науки і навчальної дисципліни та впливу практики протидії злочинності на сучасну систему криміналістики. Методологія. У публікації використано комплекс наукових методів, а саме: історичний, історіографічний, термінологічний, системно-структурний, формально-логічний, порівняльно-правовий. Наукова новизна. На підставі аналізу поняття «система», виокремлення її складових – елементів, між якими наявні кореляційні та субординаційні зв’язки, встановлено, що критерієм систематизації криміналістики є її предмет. Системоутворювальним чинником криміналістичних знань про злочинну діяльність і діяльність з розслідування кримінальних правопорушень, судового їх розгляду, запобігання злочинам є предмет криміналістики. Історія розвитку уявлень про предмет криміналістики обумовлює зміну системи науки, кількісні елементи якої в різний час коливалися від двох до п’яти розділів. На прикладах впливу на криміналістику змін у законодавстві та стану практики протидії злочинності обґрунтовано, що система криміналістики є незамкненою, гнучкою, такою, що змінює відповідно до зовнішніх викликів (об’єктивних умов) свої кількісні та змістові складові, якими є розділи й підрозділи. Дістало подальшого розвитку обґрунтування тези про відмінність системи криміналістики як науки й системи навчальної дисципліни «Криміналістика». Остання залежить від змін системи криміналістичної науки та може корегуватися залежно від спеціалізації юристів, що засвоюють криміналістичні знання. Висновки. Систематизація криміналістичних знань відбувається внаслідок пізнання наукою власного предмета. Критерієм систематизації криміналістичних знань постає предмет криміналістики. Він серед іншого виконує функцію їх системоутворювального чинника. Система криміналістики є цілісним утворенням, яке формується з елементів (розділів), які також мають власні систематизовані елементи (підрозділи). Система криміналістики є незамкнутою, вона уможливлює поповнення новими структурними елементами, категоріями та поняттями. Система криміналістики як науки відрізняється від системи навчальної дисципліни «Криміналістика». Ключові слова: криміналістика; предмет криміналістики; система криміналістики; криміналістичні знання; судові науки; історія криміналістики.