Напрями правового врегулювання та організаційного забезпечення використання безпілотних повітряних суден в Україні на сучасному етапі - Стрільців , О. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є визначення напрямів правового врегулювання та організаційного забезпечення використання безпілотних повітряних суден в Україні як у цивільній сфері, так і в правоохоронній діяльності Національною поліцією. Методологія. Для досягнення поставленої мети застосовано методи системного аналізу, правового прогнозування, порівняльно-правовий, формально-логічний, системно-структурний. Емпіричну базу дослідження становлять праці вітчизняних й іноземних учених, які вивчали теоретичні питання правового врегулювання та організаційного забезпечення використання безпілотних літальних суден. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в статті окреслено напрями правового врегулювання та організаційного забезпечення використання безпілотних повітряних суден в Україні як у цивільній сфері, так і в правоохоронній діяльності Національною поліцією. Зокрема, запропоновано: імплементувати прийняті ЄС правила експлуатації безпілотних літальних суден у чинне законодавство нашої держави, визначивши державний орган, який буде здійснювати процедуру сертифікації (реєстрації) таких суден; нормативно врегулювати впровадження засобів радіоелектронної боротьби з безпілотними повітряними суднами над територією аеропортів та іншими об’єктами; розширити спектр технічних засобів, які можуть застосовувати правоохоронні органи та військові для протидії безпілотним літальним суднам; уніфікувати навчальні програми з підготовки операторів безпілотних літальних суден правоохоронних органів; нормативно впорядкувати використання територіальними органами та підрозділами Національної поліції України безпілотних літальних суден; продовжити заходи з визначення заборонених для польотів безпілотних літальних суден зон. Висновки. На підставі дослідження прогалин нормативно-правового регулювання використання безпілотних повітряних суден у цивільній та правоохоронній сферах окреслено напрями, за якими необхідно здійснювати правове врегулювання та організаційне забезпечення використання безпілотних повітряних суден в Україні, а також запропоновано зміни й доповнення до окремих нормативно-правових актів, прийняття яких сприяло б урегулюванню повноважень правоохоронних органів у протидії протиправному використанню безпілотних повітряних суден. Ключові слова: безпілотне повітряне судно; безпілотник; правила; політ; авіація; правоохоронні органи.