Захист професійної діяльності журналістів: проблеми міжгалузевого регулювання - Довгань , О. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Мета статті – проаналізувати галузеві й міжгалузеві аспекти регулювання та захисту професійної діяльності журналістів, а також акцентувати увагу на механізмах регулювання та захисту матеріальних і нематеріальних прав у цій діяльності, насамперед – прав на життя та здоров’я. Методологія. Дослідження ґрунтується на діалектичному методі, обумовленому метою та предметом статті, що застосовують одночасно з такими методами, як аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналогія, моделювання й абстрагування, а також системний, структурно-функціональний, порівняльно-правовий тощо. Наукову новизну відображено в актуалізації та окресленні проблемних питань галузевого та міжгалузевого регулювання, захисту професійної діяльності журналістів. Визначено аспекти гарантування права на свободу думки й слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань, зокрема в професійній діяльності журналістів. Висновки. На підставі вивчення конституційного, цивільного, кримінального й іншого галузевого законодавства України висвітлено як позитивні, так і негативні аспекти захисту професійної діяльності журналістів. Синтез міжгалузевого нормативно-правового регулювання в цій сфері засвідчує потребу в упорядкуванні та вдосконаленні законодавства з питань професійної діяльності журналістів. Зокрема, акцентовано на значущості захисту форми творчого вираження ідей як результату професійної діяльності журналістів, їх охорони під час виконання службових обов’язків, захисту честі, гідності та недоторканності журналістів. Ключові слова: професійна діяльність журналістів; гарантії; захист; галузеве регулювання; міжгалузеве регулювання.