Проблемні питання легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і вдосконалення протидії цьому явищу в Україні - Кундельська , І. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Мета статті. На підставі аналізу чинного законодавства, фахової літератури та з огляду на всесвітній досвід схарактеризувати загальні й проблемні питання легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, в Україні та запропонувати шляхи їх вирішення для мінімізації латентності легалізації злочинних доходів. Методологія. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання соціально-правових явищ і процесів, зокрема: історико-правовий, діалектичний, формально-логічний, системно-структурний, статистичний тощо. Теоретичним підґрунтям цієї публікації стали праці вітчизняних та іноземних учених щодо питань дослідження легалізації (відмивання) коштів, одержаних злочинним шляхом, і вдосконалення ефективності протидії цьому явищу в Україні в умовах сьогодення. Наукова новизна публікації полягає в тому, що вперше досліджено статус і результати участі України в міжурядових органах, які мають за мету розроблення стандартів і сприяння ефективному застосуванню законодавчих, регуляційних та оперативних заходів у боротьбі з відмиванням грошей. Також наведено дані офіційної статистики за останні роки щодо викриття легалізації правоохоронними органами й органами загального державного фінансового контролю. Окрім цього, набуло подальшого розвитку трактування поняття «легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом». Висновки. Відмивання «брудних» грошей є складним економіко-правовим явищем, що не має кордонів. Використання міжнародного досвіду державних механізмів запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, надасть можливість розробити комплекс ефективних національних важелів державного регуляторного впливу з протидії цьому виду злочинності, а також порядок взаємодії та координації суб’єктів протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, підвищити здатність фінансової системи України зокрема та державного управління загалом протистояти відмиванню «брудних» коштів. Ключові слова: легалізація доходів; предикатне діяння; набуття коштів; предмет легалізації; латентність; організована злочинність; MONEYVAL; FATF; ЄАГ; фінансові операції; протидія.