Права жінок у контексті прав людини: упровадження результатів фундаментальних досліджень - Словська , І.; Царенко , О. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Висвітлено ключові характеристики проведення фундаментальних досліджень, особливості їх упровадження в практику правотворення. Проаналізовано діяльність Верховної Ради України дев’ятого скликання, зокрема визначено кількісні та якісні показники законодавчої роботи. Аргументовано значущість феміністичного руху для оптимізації прав та інтересів жінок. Досліджено форми вияву фемінізму. Мета дослідження – вивчення методології вдосконалення прав та інтересів жінок, а також упровадження результатів фундаментальних досліджень із цієї проблематики в практику державотворчих процесів. Завданнями статті є: визначення значущості прав жінки для сучасного суспільства й держави; аналіз суті наукових досліджень; з’ясування особливостей упровадження наукових досліджень у законодавство України. Методологію дослідження становлять гносеологічний та онтологічний підходи до предмета аналізу. Наукова новизна публікації зумовлена предметом дослідження та передбачає: подальший науковий розвиток доктрини прав жінок у сучасному суспільстві й державі; удосконалення теоретичного матеріалу щодо суті фундаментальних досліджень і процедури його впровадження; здійснення аналізу ефективності діяльності Верховної Ради України за останні роки її роботи (на підставі показників внесених і прийнятих законопроєктів і проєктів постанов); обґрунтування доцільності й можливості впливу на правотворчу діяльність органів публічної влади феміністичного руху. Висновки. Багаторічна практика взаємодії академічних кадрів з органами публічної влади засвідчує, що завершальною стадією розроблення нових наукових ідей має бути внесення правових актів на розгляд органів державної влади. Безперечно, науковці мають долучатися до вдосконалення чинних актів законодавства. До впровадження робіт вони вдаються лише тоді, коли виявлено практичну значущість досліджень у певній сфері. Долучення на постійній основі закладів вищої освіти й іншого наукового загалу до зазначеного процесу донині знаходиться на рівні теоретичного обґрунтування. Питання прав жінок означене низкою нагальних проблем, розв’язати які здатен феміністичний рух. Ключові слова: права жінок; фемінізм; правотворення; органи держави; парламент; публічна влада.