Порівняльний аналіз кримінального провадження in absentia в законодавстві ФРН та України - Калінніков , О. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є порівняння кримінального процесуального законодавства Федеративної Республіки Німеччини та України щодо кримінального провадження за відсутності підозрюваного чи обвинуваченого на стадії як досудового розслідування, так і судового розгляду, а також дослідження відповідності законодавств цих країн міжнародним документам, у яких визначено критерії, що регламентують розгляд у порядку in absentia та практиці Європейського суду з прав людини. Методологія. З огляду на поставлену мету, особливості об’єкта й предмета дослідження, обрано методологічний інструментарій. Під час дослідження використано систему методів наукового пізнання: формальної логіки (абстрагування, аналогію, дедукцію, індукцію, синтез) – для з’ясування змісту розглядуваного питання; теоретичний – у процесі дослідження наукової та навчально-методичної літератури. Наукова новизна полягає в комплексному дослідженні кримінального провадження за відсутності підозрюваного чи обвинуваченого в кримінальному процесуальному законодавстві Федеративної Республіки Німеччини та України, причому увагу акцентовано на кримінальному процесі Федеративної Республіки Німеччини для з’ясування всіх його особливостей з метою визначення подальших шляхів розвитку кримінального процесуального законодавства України. За результатами здійсненого дослідження сформульовано висновки: 1) кримінальне процесуальне законодавство як Федеративної Республіки Німеччини, так й України передбачає певний порядок здійснення кримінального провадження за відсутності підозрюваного, обвинуваченого (in absentia); 2) Кримінальний процесуальний кодекс Федеративної Республіки Німеччини фактично не передбачає можливості проведення досудового розслідування за відсутності особи, що суттєво відрізняє його від Кримінального процесуального кодексу України, який визначає порядок спеціального досудового розслідування (іn absentia); 3) кримінальне процесуальне законодавство Федеративної Республіки Німеччини, на відміну від Кримінального процесуального кодексу України, передбачає так зване окреме провадження, спрямоване на спонукання обвинуваченого до явки в суд; 4) за кримінальним процесуальним законодавством Федеративної Республіки Німеччини, на відміну від України, проведення повного основного слухання за відсутності обвинуваченого (підсудного) можливе в певних випадках, за умови належного повідомлення у справах, за результатами судового розгляду яких може бути призначено покарання у вигляді переважно грошового стягнення; 5) Кримінальний процесуальний кодекс Федеративної Республіки Німеччини здебільшого відповідає стандартам Європейського суду з прав людини; 6) кримінальне процесуальне законодавство України знаходиться на стадії становлення і не цілком відповідає міжнародним стандартам, які пред’являють до кримінального провадження за відсутності підозрюваного, обвинуваченого (in absentia), а тому для розвитку кримінального процесуального законодавства України in absentia певні правові норми Кримінального процесуального кодексу Федеративної Республіки Німеччини може бути запозичено. Ключові слова: спеціальне досудове розслідування; спеціальне судове провадження, in absentia; підозрюваний; обвинувачений; конфіскація; КПК ФРН.