Відповідальність органів і посадових осіб місцевої публічної влади в Україні: проблеми та шляхи їх розв’язання - Kalynovskyi, B. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2018)
Актуальним для України постає питання пошуку ефективних форм взаємозв’язку між владою і суспільством, для чого необхідно розробити ефективний механізм відповідальності та контролю за діяльністю органів місцевої публічної влади. Науковці визначають різні підходи до організації відносин і співвідношення компетенції органів державної влади й органів місцевого самоврядування. Проте для будь-якої моделі організації місцевого управління наявність контролю з боку жителів і держави за діяльністю органів місцевого самоврядування є обов’язковим елементом. У сучасній національній науці конституційного та муніципального права слід здійснити комплексне дослідження підстав, процедури та форм відповідальності органів і посадових осіб місцевої публічної влади в Україні. Розвиток конституційно-правових відносин сприяв становленню конституційно-правової відповідальності. Виникнення поряд з конституційно-правовою ще й муніципально-правової відповідальності є цілком закономірним, оскільки триває розвиток нових видів суспільних відносин, що потребують правової охорони шляхом притягнення до певних видів санкцій. Аргументовано висновок, що конституційно-правову та муніципально-правову відповідальність не слід ототожнювати з політичною чи моральною, оскільки вони існують у межах конституційно-правового чи муніципального припису та мають відповідні юридичні, а не політичні санкції. Проаналізовано форми відповідальності місцевих рад, сільського, селищного, міського голови та голів місцевих державних адміністрацій. Обґрунтовано висновок, що інститут відповідальності органів і посадових осіб місцевої публічної влади є комплексним утворенням. Тому правові підстави притягнення зазначених суб’єктів до конституційно-правової та муніципально-правової відповідальності встановлені джерелами не тільки конституційного й муніципального права, а й інших галузей національного права.