Удосконалення правового регулювання прав громадян України на публічну службу в умовах децентралізації влади та євроінтеграції - Sokh, K. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Розглянуто напрями вдосконалення конституційно-правового регулювання прав громадян на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування в умовах децентралізації та євроінтеграційних процесів. Сформульовано висновки та пропозиції щодо оптимізування механізмів цього конституційного права. Зазначено, що для продуктивної роботи органів і посадових осіб державної влади та місцевого самоврядування, розвитку держави необхідно, передусім, удосконалити нормативно-правову базу, яка регулює та забезпечує право громадян на державну службу і службу в органах місцевого самоврядування. Ідеться про внесення змін до Конституції України стосовно децентралізації, що надасть можливість ефективно функціонувати органам державної влади й органам місцевого самоврядування, їхнім посадовим особам – підвищувати кваліфікацію та професіоналізм, на належному рівні забезпечити інтереси й потреби населення. Із цією метою запропоновано: – запровадити спеціалізовані органи та посадових осіб у системі місцевого самоврядування (наприклад, уповноважений у справах територіальної громади, місцевий омбудсмен); – урегулювати статус територіальної громади, відносини між органами державної виконавчої влади й органами місцевого самоврядування; – удосконалити процедури діяльності посадових осіб у системі державної влади та місцевого самоврядування; – підвищити професійний рівень підготовки посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування в контексті децентралізацій; – обмежити бюрократизацію в діяльності органів і посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування, запровадивши принцип субсидіарності в законодавство України та практику його реалізації.