Форми реалізації повноважень органів місцевого самоврядування та шляхи їх реформування в Україні - Kashchyshyn, M. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Визначено форми здійснення повноважень органів місцевого самоврядування в Україні. Проаналізовано законодавчі акти, які регулюють реалізацію повноважень органами місцевого самоврядування, й окреслено найважливіші їхні форми в сучасній Україні. Висвітлено форми реалізації депутатських функцій. Наведено характеристику здійснення влади в правових та організаційних межах. Висвітлено процес проведення пленарних засідань рад, форми роботи їхніх виконавчих комітетів. Досліджено роботу постійних комісій. Визначено форми діяльності посадових осіб місцевого самоврядування. Проаналізовано нормативно-правові акти, що регулюють діяльність секретаріату органу місцевого самоврядування. Розглянуто функцію держави щодо розроблення стратегії розвитку місцевого самоврядування на базовому рівні з метою поступового розширення адміністративної і фінансової автономії та меж компетенції, підвищення їх авторитету, а також накопичення організаційних і фінансових ресурсів для їх реалізації. Окреслено коло прав, закріплених за територіальною громадою, її безпосередню участь у соціальному та політичному житті, контроль за органами місцевого самоврядування й обмеження такого контролю. Зазначено інформацію про утворення виборних органів місцевого самоврядування (сільські, міські, районні в містах, районні ради). Висвітлено проблеми повного контролю громади за діяльністю місцевих органів влади та посадових осіб. Схарактеризовано внутрішню організаційну форму роботи, спрямовану на забезпечення діяльності рад, їх нормального функціонування. Зʼясовано проблеми законодавчого закріплення форм реалізації повноважень органів місцевого самоврядування, окреслено шляхи вдосконалення зазначеного регулювання.