Службове сумісництво поліцейських - Pastukh, I. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Мета статті полягає у виявленні проблем поєднання поліцейської служби з іншими видами оплачуваної діяльності в контексті дотримання заборон, встановлених законодавством у сфері запобігання корупції, з урахуванням практики його застосування та досягнень юридичної науки. Констатовано недостатній рівень дослідження антикорупційних обмежень щодо сумісництва з іншими видами діяльності поліцейськими. Проаналізовано чинне законодавство, що регулює порядок службового сумісництва поліцейських. Встановлено, що перелік дозволених видів оплачуваної діяльності для поліцейського є вужчим і відрізняється за своїми видами від загального, встановленого Законом України «Про запобігання корупції» для інших категорій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Схарактеризовано зміст і напрями здійснення поліцейськими наукової діяльності. Висвітлено специфіку творчої діяльності поліцейського (як форми сумісництва), а також особливості проваджень у відповідних справах про адміністративні правопорушення в частині залучення як додаткового учасника такого провадження експерта з культурних цінностей, який має встановити, чи належить певний вид діяльності до творчої в контексті законодавства у сфері культури. Розмежовано такі види діяльності, як викладацька та науково-педагогічна.Останню можуть здійснювати поліцейські на платних засадах сумісництва лише у вищих закладах освіти, закладах післядипломної освіти системи МВС України. Цю діяльність заборонено проводити в навчальних центрах підготовки поліцейських, зокрема Академії патрульної поліції, у яких здійснюють первинну професійну підготовку та підвищення кваліфікації поліцейських. Доведено необґрунтованість звуження викладацької діяльності поліцейського до науково-педагогічної з огляду на сучасну реформу системи освіти МВС України, що негативно впливатиме на систему проходження служби в органах і підрозділах Національної поліції. Визначено порядок і часові межі службового сумісництва поліцейського. Запропоновано напрями вдосконалення законодавства щодо поєднання поліцейської служби з іншими видами оплачуваної діяльності шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про Національну поліцію».