Проблеми правового захисту персональних даних у діяльності Національної поліції - Kostenko, I. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Службова діяльність органів Національної поліції України безпосередньо пов’язана з використанням певних відомостей та обробкою персональних даних про осіб, з огляду на що поширеними є правопорушення у сфері використання та зберігання персональних даних про особу під час оброблення та оформлення матеріалів. Проаналізовано основні порушення під час обробки і зберігання персональних даних про особу в системі Національної поліції, визначено недоліки в чинному законодавстві у сфері персональних даних. Увагу акцентовано на невизначеності адміністративно-правових механізмів забезпечення захисту персональних даних про особу, динамічних змін у структурі цього механізму, завданнях і функціях складових системи державного управління захисту інформації. Зазначене зумовило об’єктивну необхідність систематизації державних механізмів забезпечення захисту персональних даних. Здійснено спробу врегулювати процес правового захисту персональних даних у діяльності Національної поліції відповідно до європейських стандартів щодо забезпечення захисту персональних даних про особу. Досліджено правопорушення у сфері обробки і зберігання персональних даних про особу в службовій діяльності працівників поліції, зокрема таку практичну проблему, як неналежний захист інформаційних технологій персональних баз, а також теоретичні проблеми, пов’язані з удосконаленням методологічного забезпечення захисту персональних даних про особу. Сформульовано напрями врегулювання правового механізму забезпечення захисту персональних даних про особу. Запропоновано внести зміни до окремих нормативних актів.