Особливості залучення спеціаліста до проведення огляду під час розслідування незаконного переправлення осіб через державний кордон України поза пунктами пропуску - Klymchuk, M.; Biehalov, Ye. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Розслідування незаконного перетину кордону України поза пунктами пропуску передбачає чимало труднощів, які пов’язані з організованістю їх виконання, конспірацією, наявністю зв’язків із громадянами інших держав. Зазначено, що кримінальні провадження про незаконне переправлення осіб через державний кордон України належать до складних з позицій як юридичного аналізу, так і здійснення досудового розслідування. Це зумовлено: характером способів учинення, яким притаманне знищення багатьох слідів кримінального правопорушення, організованістю та конспірацією протиправних дій, знанням правопорушниками особливостей і недоліків системи охорони й перетину кордону на окремих його ділянках, ускладненим проведенням окремих слідчих (розшукових) дій, браком слідчих і спеціалістів, що володіють спеціальними знаннями й навичками розслідування цієї категорії проваджень, тощо. Розслідування кримінальних правопорушень аналізованої категорії потребує активнішого застосування спеціальних знань для одержання доказової інформації за допомогою спеціалістів. Важливо, щоб спеціаліст, який надає допомогу слідчому в огляді місця події, мав не лише спеціальні знання в певній галузі, а й достатні навички їх застосування на практиці. Обґрунтовано, що тісна взаємодія між підрозділами поліції та прикордонної служби щодо взаємного своєчасного інформування про виявлені ознаки незаконного переправлення (підготовки) осіб через державний кордон України поза пунктами пропуску дасть змогу ефективніше проводити слідчі (розшукові) дії під час розслідування цього виду кримінальних правопорушень. Констатовано, що під час огляду місця події, пов’язаного з незаконним перетином кордону поза пунктами пропуску, у зв’язку з недостатнім залученням спеціалістів і використанням техніко-криміналістичних засобів не всі докази виявляють, вилучають і досліджують, передусім це стосується початкового етапу розслідування. Крім того, під час створення слідчо-оперативної групи для проведення огляду місця події слід ураховувати, що один з її членів повинен мати достатній досвід роботи з проведення першочергових слідчих (розшукових) дій у процесі розслідування кримінальних правопорушень цієї категорії.