Онтологічні й аксіологічні особливості доказування в конституційному судовому процесі зарубіжних країн - Shaptala, N. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Проаналізовано важливі, однак недостатньо досліджені проблеми визначення онтологічних та аксіологічних вимірів філософсько-правових засад доказування в конституційному судовому процесі. Увагу акцентовано на з’ясуванні спільних і відмінних особливостей доказування в конституційному судовому процесі органів конституційної юрисдикції, діяльність яких побудовано за англо-американською та європейською (кельзенівською) моделями. На підставі результатів дослідження автор формулює власне розуміння проблем гносеології доказування в конституційному судовому процесі, що полягає в такому: – онтологічні особливості доказування в конституційному судовому процесі в будь-якій країні випливають зі змісту відповідного філософсько-правового вчення, у цьому випадку – правової онтології – дисципліни, предметом дослідження якої є проблеми буття права; – аксіологічні особливості доказування в конституційному судовому процесі будь-якої країни зумовлені, насамперед, загальноприйнятим у суспільстві ідеологічним підходом до розуміння процесу і предмета філософсько-правового вчення про їх формування, застосування та захист – конституційної аксіології; – повноваження й основні принципи функціонування органу конституційної юстиції будь-якої моделі визначені нормами конституцій і конкретизовані відповідними законами; – предмет доказування в конституційному судочинстві за будь-якою моделлю, зазвичай, випливає з повноважень, визначених конституцією, і збігається з предметом розгляду конкретної справи згідно з процедурою, встановленою законом.