Міжнародно-правові акти про принципи громадянства та їх дія на тимчасово окупованій території України - Kinash, N. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Проаналізовано міжнародні нормативні акти, у яких регламентовано принципи громадянства, зокрема їх дію на тимчасово окупованій території Україні. Аргументовано, що нагальна потреба в якнайшвидшому відновленні територіальної цілісності держави спонукає до політико-правового, а отже, практичного вирішення важливих питань щодо повноцінного захисту громадян України, які нині перебувають на тимчасово окупованій території, можливості повною мірою реалізувати їхні конституційні права та свободи. Констатовано, що закріплені в міжнародно-правових актах принципи громадянства мають імперативний характер. Відповідно до ст. 53 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, імперативна норма загального міжнародного характеру (jus cogens) є нормою, відхилення від якої, на думку міжнародного співтовариства держав, є недопустимим, адже її може бути змінено лише наступною нормою загального міжнародного права такого самого характеру. Це дає змогу стверджувати, що Російська Федерація, діючи на тимчасово окупованій території України, порушує відповідні міжнародні акти щодо громадян України. За цих умов важливою є послідовна політика постійного апелювання до міжнародних інституцій, учасником яких є Україна, щодо мирного повернення тимчасово окупованих її територій та ухвалення відповідних міжнародних резолюцій у цій сфері. Також слід розробити ефективні державні механізми для захисту громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території, ураховуючи принципи громадянства, закріплені в міжнародно-правових актах. З огляду на зазначене, доцільно активізувати інформаційно-правову політику щодо можливості звернення громадян України з позовами до Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв’язку з тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, вимушеним переселенням із тимчасово окупованих територій України, незаконним позбавленням волі або викраденням, порушенням права власності на рухоме та/або нерухоме майно, призовом на дійсну військову службу до армії держави-агресора тощо.