Гарантії реалізації права на охорону здоров’я в Україні та країнах Європейського Союзу - Nazarko, Yu. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Досліджено питання гарантій реалізації права на охорону здоров’я в Україні та в країнах Європейського Союзу. Проаналізовано нормативне забезпечення права на охорону здоров’я за міжнародними та національними правовими актами. Розглянуто правові концепції реалізації права на охорону здоров’я, особливості гарантій їх забезпечення. Право на охорону здоров’я реалізується через безліч інших конституційно закріплених прав людини. Саме охорона здоров’я – це система заходів, спрямованих на забезпечення збереження та розвитку фізіологічних і психологічних функцій, оптимальної працездатності та соціальної активності людини за максимальної тривалості життя. Ефективність будь-якого невід’ємного права людини визначають реальними результатами, досягнутими внаслідок застосування норм. Для досягнення бажаних результатів держава вживає заходів юридичного й організаційного спрямування. Саме в державі створюють умови, які забезпечують взаємозалежність і взаємодію національної правової системи й системи міжнародного права, імплементацію міжнародно-правових стандартів у національне законодавство. Консолідація права на здоров’я на рівні європейських документів з прав людини є важливою гарантією визнання світовим співтовариством цього права та покладає відповідальність на державу, зокрема й на Україну. Державні акти й міжнародні документи з прав людини є правовим підґрунтям для захисту одного з основних прав людини та громадянина – права на здоров’я. Реформування системи охорони здоров’я в більшості країн, серед яких й Україна, є метою створення якісних і дієвих гарантій реалізації цього права.