Удосконалення нормативно-правового регулювання використання несправжніх (імітаційних) засобів для забезпечення безпеки свідків у кримінальному судочинстві в Україні (практика захисту свідків у Сполучених Штатах Америки) - Kantsidailo, O. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Проаналізовано питання нормативно-правового забезпечення безпеки учасників кримінального провадження, зокрема свідків, у контексті нормативного забезпечення в Україні та практики захисту свідків у Сполучених Штатах Америки. Зазначено, що ефективність реалізації заходів щодо забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, потребує вдосконалення кримінального процесуального законодавства, положень Закону України «Про Національну поліцію», підготовки відомчих нормативних актів, а також створення в структурі Національної поліції підрозділу з відповідними завданнями та функціями, зокрема для вирішення проблемних питань з виготовлення й використання несправжніх (імітаційних) засобів з метою реалізації такого заходу безпеки, як «заміна документів». Запропоновано внести доповнення до ст. 23 Закону України «Про Національну поліцію» щодо повноваження поліції із застосування заходів забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Однак зазначене також не забезпечить цілковитого виконання вимог положень Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві». Зокрема, у пункті «г» ч. 1 ст. 7 цього Закону передбачено заміну документів як захід забезпечення безпеки. Водночас у Кримінальному процесуальному кодексі України немає норми, яка передбачала б відповідний порядок проведення такого заходу. Тому запропоновано внести доповнення до ст. 273 КПК України щодо можливості виготовлення та використання несправжніх (імітаційних) засобів з метою забезпечення заходів безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Констатовано, що норми стосовно питань виготовлення несправжніх (імітаційних) засобів і так само заміни документів з метою вжиття заходів безпеки свідків в Інструкції про організацію проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів у кримінальному провадженні досі нема, що потребує доповнення.