Становлення законодавства України щодо права спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках - Mahdych, V. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Питання спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках України досліджували такі вітчизняні вчені: М. К. Галянтич, Г. І. Коваленко, В. Бригілевич та ін. У наукових публікаціях не здійснено аналіз становлення законодавства України щодо права спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках. Опрацьовано нормативно-правову базу у сфері теоретичного обґрунтування питань спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках Української УРСР та незалежної України. Увагу акцентовано на житлово-будівельних кооперативах як передумові виникнення спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках. Висвітлено коло суб’єктів господарювання, які можуть бути вповноважені співвласниками будинку на здійснення управління спільною сумісною власністю багатоквартирного будинку. Зʼясовано перелік прав та обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо створення об’єднання, порядку управління спільним майном будинку. Проаналізовано реалізацію права голосу на зборах співвласників. Окреслено як неточності формулювання законодавства, так й аспекти вдосконалення в процесі становлення інституту спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках України. Відповідно до поставленої мети і завдань у статті використано такі загальнонаукові та спеціальні методи: узагальнення; історичний; формально-юридичний; метод аналізу. Уперше схарактеризовано етапи розширення прав співвласників й етапи формування законодавства щодо спільної сумісної власності в багатоквартирних будинках України. Автор продовжує здійснювати подальші розвідки порушеної проблематики в межах наукового дослідження.