Сучасні загрозливі тенденції у сфері забезпечення продовольчої безпеки держави та шляхи їх подолання - Hrebeniuk, M. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Стратегія національної безпеки України серед актуальних загроз національній безпеці України визначає економічну кризу, виснаження державних фінансових ресурсів та зниження рівня життя населення. Однією з причин виникнення таких загроз є високий рівень «тінізації» та криміналізація національної економіки. У цих умовах проблема продовольчої безпеки безпосередньо пов’язана з недостатнім рівнем продовольчої безпеки, що забезпечується державою за рахунок власних ресурсів. Підкреслюється, що організаційні та правові та соціально-економічні механізми забезпечення продовольчої безпеки у багатьох країнах світу встановлені у відповідних нормативно-правових актах, інтегрованих програмах, концепціях і стратегіях, положення яких визначається умовами для функціонування економіки країни та окремих її галузей, у тому числі і харчової промисловості. Водночас, на постійній основі Україна продовжує реформувати національну правоохоронну систему. Згідно з вищенаведеним, автор зазначає, що функціональне завдання захисту економічного потенціалу країни, зокрема забезпечення економічної безпеки, важливою складовою якої є продовольча безпека, покладається на органи влади та підрозділи Служби безпеки України. Україна. Як ми дізналися в ході дослідження, Служба безпеки України, зокрема, вживає заходів щодо протидії економічним злочинам в агропромисловому секторі, насамперед на аграрному виробництві, ринку зерна та його продукції, для протидії злочинам у зберіганні зерна. Аграрний фонд і крадіжки бюджетних коштів у реалізації програм підтримки розвитку сільськогосподарських підприємств. Продовжується також робота в напрямку розробки ефективних механізмів захисту вітчизняного зернового ринку, виявлення правопорушень в алкогольній та алкогольній промисловості, а також споживчого ринку країни. Автор висвітлює проблеми держави та викликів, з якими стикаються правоохоронні органи під час розслідування, та надає можливі шляхи подолання перешкод.