Сучасні детермінанти злочинів проти фінансової безпеки - Tykhonova, O.; Herasymenko, L. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Сучасні геополітичні проблеми актуалізували питання забезпечення фінансової безпеки різних країн світу. Акцентовано увагу на кримінальних загрозах, адже порушення суспільних відносин у фінансовій сфері унеможливлює виконання державою функцій на належному рівні. Визначено детермінанти, притаманні сучасному суспільству, які сприяють учиненню злочинів проти фінансової безпеки в Україні. Констатовано, що в науці представлено різні класифікації зазначених детермінант, однак найактуальнішим є поділ їх за показником виникнення на економічні, соціальні, суспільно-психологічні, суспільно-управлінські, правові. Особливість злочинів, учинених у фінансовій сфері, полягає в тому, що переважна більшість з них є умисними, тому вирішальною є антигромадська установка, тобто поширення в суспільстві правового нігілізму й можливості порушувати закон для задоволення власних інтересів, зокрема фінансового спрямування. Якщо держава зневажає інтереси окремої людини на користь нібито публічного інтересу, громадяни ігнорують інтереси держави й ті правила, які вона встановлює. Оскільки фінансовим злочинам притаманний умисний характер, серед причин та умов їх учинення домінують суб’єктивні, на що й необхідно орієнтуватися під час розроблення програм з протидії фінансовій злочинності в сучасному українському суспільстві.