Кібербулінг в Україні – соціально небезпечне явище чи злочин: визначення та протидія - Myroniuk, T.; Zaporozhets, A. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Проаналізовано проблему кібербулінгу в Україні, сформульовано відповідні пропозиції та рекомендації, спрямовані на законодавче визначення цього поняття та забезпечення правового захисту особи від виявів цього явища в Україні. Для виконання поставлених завдань використано в комплексі загальнонаукові та спеціально-правові методи. Методологічну основу статті становить діалектичний метод наукового пізнання соціально-правових явищ у їх суперечностях, розвитку та змінах, що надає можливість об’єктивно оцінити рівень існування в суспільстві кібербулінгу й рівня протидії йому; формально-логічний метод, за допомогою якого виявлено елементи правового механізму (застосування адміністративних, кримінальних норм права), що регулюють протидію кібербулінгу в Україні. Порівняльно-правовий метод використано під час аналізу правового та соціального аспектів цього явища в зарубіжних країнах та в Україні; статистичний – під час аналізу емпіричних даних та у процесі дослідження статистичних відомостей. Розглянуто визначення поняття кібербулінгу, його вияви (форми) та правові заходи протидії на сучасному етапі в Україні, що становить наукову новизну публікації. Висновок. Обґрунтовано необхідність законодавчого закріплення поняття кібербулінгу як протиправного діяння, за вчинення (окремих форм) якого доцільно передбачити відповідальність (адміністративну або кримінальну) залежно від ступеня тяжкості діяння.