Практична взаємодія поліції та громади як запорука безпеки громадян в Україні - LebedіevaN.; Tkachov, A. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Проаналізовано діяльність Національної поліції України на прикладі проектів ефективної співпраці цього органу з громадою в контексті тісної взаємодії дільничного офіцера поліції з об’єднаною територіальною громадою, урахування поліцейським її потреб. Висвітлено теоретичні та практичні засади цієї співпраці в умовах перехідного етапу суспільних перетворень. Увагу акцентовано на механізмі координаційних угод між органами поліції та органами місцевого самоврядування, його ролі в спільному забезпеченні правопорядку на місцевому рівні. Доведено, що запровадження громадянського контролю над діяльністю Національної поліції України дасть змогу враховувати принцип гуманізму, оптимально реалізувати правову реформу в Україні. У процесі вивчення правової бази взаємодії громадянського суспільства та новоствореної поліції виявлено низку актів законодавчого й підзаконного рівнів, що регламентують відносини, пов’язані зі спільною діяльністю Національної поліції та інститутів громадянського суспільства. Ця робота має ґрунтуватися на принципах діяльності поліції, головними з-поміж яких є принципи верховенства права, забезпечення прав і свобод людини, справедливості, відкритості й прозорості, політичної нейтральності, взаємодії з населенням на основі партнерства. Розглянуто взаємодію поліції, зокрема служби дільничних офіцерів поліції, із громадою як важливий елемент участі громадян у забезпеченні громадської безпеки в громадах України з налагодження співробітництва поліції з населенням, залучення громадян до профілактики правопорушень, протидії злочинності.