Сутність та актуальні питання арешту майна в кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування - Zelkina, T. (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ)
Метою публікації є дослідження сутності й актуальних питань арешту майна в кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування. Методологія дослідження. У роботі використано загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, поєднання яких обумовлене метою й завданнями дослідження. Використання формально-логічного методу дало змогу визначити окремі поняття категорії, а також упорядкувати понятійно-категоріальний апарат. Застосовано методи формальної та змістовної логіки, зокрема аналогії, узагальнення, аналізу й синтезу, дедукції та індукції тощо. Наукова новизна статті полягає в дослідженні арешту майна в кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування на сучасному етапі державно-правового розвитку, зокрема виокремлення низки актуальних проблем у цій сфері. Висновки та перспективи подальших досліджень. На сьогодні арешт майна є одним із найбільш поширених прикладів обмеження майнових прав осіб у кримінальному процесі на етапі досудового дослідження. Подальші наукові дослідження в цій сфері слід пов’язувати з детальним розробленням окремих проблем правового регулювання у вказаній сфері. Це, наприклад, забезпечення прав третіх осіб, щодо майна яких вирішується питання про арешт. Проблемами означений арешт цінних паперів, що передбачає створення дієвого механізму контролю за їх обігом. Варта уваги також можливість накладення арешту на майно, тобто кошти у вигляді так званої криптовалюти, статус якої як об’єкта цивільно-правових відносин на сьогодні чітко не визначено, а його кримінальний процесуальний статус і поготів.