Актуальні проблеми розшуку безвісти зниклих водіїв автотранспортних засобів - Д. Никифорчук; Д. Чемерис (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті – дослідити особливості розшуку безвісти зниклих водіїв автотранспортних засобів, що здійснюють міжміські та міжнародні вантажні перевезення. Відповідно до поставленої мети визначено такі завдання: висвітлити стан забезпечення безпеки на дорогах міжміського сполучення в Україні; окреслити проблеми, що виникають у разі отримання заяви (повідомлення) про безвісне зникнення водія та під час проведення першочергових розшукових заходів; з’ясувати фактори, через які може бути втрачено зв’язок з водієм вантажного транспорту впродовж прямування машини міжміським або міжнародним маршрутом; дослідити особливості взаємодії органів Національної поліції України під час проведення першочергових розшукових заходів; схарактеризувати ситуації, пов’язані з учиненням злочину щодо водія; проаналізувати можливості Національного центрального бюро Інтерполу; запропонувати шляхи оптимізації роботи в цьому напрямі; навести приклади з практичної діяльності, пов’язані з розшуком осіб. У цій публікації розглянуто стан розвитку транспортної інфраструктури на дорогах міжміського сполучення в Україні та його вплив на забезпечення безпеки водіїв. Окреслено проблеми, що постають під час прийняття заяви (повідомлення) про встановлення місцеперебування водія, який здійснює міжміські (міжнародні) перевезення, й особливості проведення першочергових розшукових заходів. Увагу акцентовано на тому, що розшук осіб окресленої категорії необхідно здій-снювати одночасно у двох напрямах: розшук водія та розшук транспортного засобу. Розглянуто ситуацію, коли декілька осіб, підозрюваних у вчиненні злочину щодо безвісти зниклого, доставлені до відділення поліції. Запропоновано шляхи оптимізації діяльності з розшуку безвісно зниклих водіїв, зокрема залучення можливо-стей Інтерполу. Методологічну основу статті становить діалектичний підхід до аналізу ситуацій щодо отримання заяви (повідомлення) про безвісне зникнення водія. У роботі використано методи формальної логіки: аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, а також статистичний, системно-структурний методи й метод прогнозування. Наукова новизна публікацій полягає в тому, що вперше за останні роки в Україні, визначено актуальні проблеми розшуку безвісти зниклих водіїв, що здійснюють міжміські (міжнародні) перевезення. Висновки містять пропозиції щодо оптимізації діяльності в окресленому напрямі: вдосконалення законодавства, обладнання автомобільних доріг камерами відеоспостереження, місцями для відпочинку, посилення боротьби з проституцією на дорогах.Ключові слова: особа, що зникла безвісти; водій; автотранспорт; міжміські (міжнародні) перевезення; розшук; Інтерпол.