Сутність й актуальні питання арешту майна в кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування - Т. Зелькіна (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є дослідження сутності й актуальних питань арешту майна в кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування. Методологія дослідження. У роботі використано загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, конкретне поєднання яких зумовлене метою та завданнями дослідження. Використання формально-логічного методу дало змогу визначити, уточнити й доповнити окремі поняття, категорії, упорядкувати понятійно-категоріальний апарат. Застосовано також методи формальної логіки, зокрема аналізу й синтезу, дедукції та індукції, аналогії та узагальнення тощо. Наукова новизна статті полягає в тому, що в ній здійснено дослідження арешту майна в кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування на сучасному етапі державно-правового розвитку, а також виокремлено актуальні проблеми в цій сфері. Висновки. Арешт майна є одним із найпоширеніших прикладів обмеження майнових прав осіб у кримінальному процесі на етапі досудового розслідування. Подальші наукові дослідження в цій сфері слід пов’язувати з детальним розробленням деяких проблем правового регулювання в аналізованій сфері. Зокрема, це стосується питання забезпечення прав третіх осіб, щодо майна яких вирішують питання про арешт. Проблеми постають і у випадку арешту цінних паперів, що актуалізує необхідність розроблення дієвого механізму контролю за їх обігом. Потребує аналізу й можливість накладення арешту на майно, яким є кошти у вигляді так званої криптовалюти, статус якої як об’єкта цивільно-правових відносин досі не є чітко визначеним, а про кримінальний процесуальний статус цього явища взагалі не йдеться.Ключові слова: майно; арешт; кримінальне провадження; досудове розслідування; процедура; кримінальний процес.