Віктимологічне запобігання злочинам у сфері фізичної культури і спорту - О. Джужа; Д. Тичина (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є аналіз віктимологічного запобігання злочинам у сфері фізичної культури та спорту. Здійснено загальний аналіз віктимологічного запобігання злочинам. Окреслено перелік злочинів, унаслідок вчинення яких безпосередньо заподіюють фізичну, матеріальну чи моральну шкоду спортсменам. Ці злочини розподілено на дві групи: унаслідок яких жертвами стають виключно спортсмени або ж як звичайні громадяни, так і спортсмени. Класифіковано спортсменів, які стали жертвами злочинних посягань, запропоновано напрями віктимологічного запобігання злочинам у цій сфері. Методологія. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання, що дає змогу розглядати правові, функціональні, організаційні та процедурні аспекти запобігання злочинам у їх розвитку, взаємозв’язку та взаємовпливові. У статті також застосовано окремі наукові методи пізнання. За допомогою логіко-семантичного методу поглиблено понятійний апарат теорії запобігання злочинам, визначено сутність, особливості та значення віктимологічного запобігання злочинам у сфері фізичної культури та спорту. На підставі системно-структурного методу досліджено стан, структуру й основні тенденції запобігання злочинам у сфері фізичної культури та спорту в Україні. Структурно-логічний метод застосовано для окреслення основних напрямів удосконалення та оптимізації віктимологічного запобігання злочинам у сфері фізичної культури та спорту в Україні. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в публікації вперше комплексно, з використанням сучасних методів пізнання, на підставі новітніх досягнень правової науки та практики запобігання злочинам окреслено віктимологічні заходи запобігання злочинам у сфері фізичної культури та спорту. Висновки. Загальні заходи віктимологічного запобігання спрямовані на виявлення віктимогенних факторів і вжиття заходів щодо їх усунення або нейтралізації, тобто виявлення причин та умов, під впливом яких особа стає жертвою, для захисту інтересів потенційних потерпілих загалом, а також подолання причин віктимізації. Загалом проблеми захисту прав і законних інтересів осіб, які потерпіли від злочинів, ефективного поновлення їхніх прав, відшкодування шкоди, заподіяної злочином, які актуалізувалися в середині 90-х років минулого століття у зв’язку зі стрімким зростанням рівня злочинності, досі залишаються нерозв’язаними, зокрема й у сфері фізичної культури та спорту. Ключові слова: віктимологія; злочин; віктимологічне запобігання; жертва; «спортивна» злочинність; фізична культура; спорт.