Організована злочинність в Україні: стан і проблеми реалізації державної політики у сфері протидії цьому явищу - О. Бусол (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті – дослідження та висвітлення стану, тенденцій, сучасних загроз і проблем реалізації державної політики у сфері протидії організованій злочинності в Україні. Для реалізації поставленої мети в статті виконано такі завдання: схарактеризовано стан, визначено тенденції, сучасні загрози та проблеми реалізації державної політики у сфері протидії організованій злочинності в Україні. Акцентовано на кримінологічній ситуації, пов’язаній з наявністю в Україні терористичної загрози, бандитизму. Висвітлено проблеми одного з головних завдань у нашій державі – протидії корупційним злочинам. Проаналізовано засади протидії нелегальній міграції, етнічній злочинності. Констатовано, що прогресу в протидії контрабанді правоохоронні органи протягом останніх десяти років не досягли. Здійснений аналіз ситуації з незаконним обігом наркотиків в Україні засвідчує збільшення кількості інтернет-ресурсів, які займаються збутом наркотиків, а також перехід частини ринку збуту наркотиків в інтернет-простір. З’ясовано головні чинники, які створюють сприятливі умови для контрабанди. Виокремлено проблемні питання в практичній діяльності підрозділів Національної поліції України, які протидіють організованій злочинності. У цьому контексті проаналізовано роботу Національної поліції України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Генеральної прокуратури України, Державної міграційної служби тощо. Обґрунтовано дієвість заходів з протидії організованій злочинності правоохоронними  органами. Аргументовано доцільність перегляду статусу Служби безпеки України як правоохоронного органу, щоб законодавчо закріпити її відповідно до вимог ЄС і НАТО як спеціальну службу. Запропоновано відновити на базі Державного бюро розслідувань функціонування автоматизованої інформаційно-пошукової системи «Скорпіон». Методологічну основу публікації становить діалектичний підхід до аналізу криміногенної ситуації в Україні та світі. У роботі використано методи формальної логіки: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, аналогію, абстрагування, а також статистичний, системно-структурний методи, метод прогнозування. Наукова новизна статті полягає в тому, що вперше досліджено організовану злочинність в Україні станом на 2018–2019 роки, встановлено тенденції та основні проблеми реалізації державної політики у сфері протидії цьому явищу, а також сформульовано пропозиції щодо реформування органів кримінальної юстиції та законодавства. У висновках акцентовано на необхідності створення центрального координаційного органу, що здійснюватиме управління макросистемою протидії організованій злочинності як організаційно-функціональною системою.Ключові слова: корупція; організована злочинність; організована група; злочинна організація; протидія; державна політика.