Негласна робота як фундаментальна категорія теорії оперативно-розшукової діяльності та кримінального процесу - С. Князєв (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті – проаналізувати категорію «негласна робота» шляхом порівняльного аналізу положень оперативно-розшукового та кримінального процесуального законодавства. Методологічною основою дослідження є сукупність загальнонаукових і спеціальних методів та способів пізнання, застосування яких дало змогу розглянути елементи оперативно-розшукової діяльності, негласної роботи й кримінального провадження з метою визначення їх співвідношення та на підставі отриманих положень сформулювати пропозиції до чинного законодавства. Зокрема, було використано такі методи дослідження: системний аналіз (для вивчення правових норм, що регламентують оперативно-розшукову та кримінальну процесуальну діяльність); правове прогнозування (дав змогу розробити зміни й доповнення до чинного оперативно-розшукового та кримінального процесуального законодавства з огляду на контекст їх подальшої імплементації); системно-структурний (для встановлення змісту досліджуваних категорій і правових явищ, формування понятійно-категоріального апарату); логіко-юридичний (під час розроблення понятійного апарату й наукових положень). Емпіричну базу дослідження становлять праці вітчизняних й іноземних науковців, які вивчали теоретичні питання негласної роботи, її місце в оперативно-розшуковому й кримінальному процесуальному законодавстві. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в статті відображено наукову думку щодо визначення поняття й змісту категорії «негласна робота» та її співвідношення з положеннями оперативно-розшукового та кримінального процесуального законодавства. Висновки. Оперативно-розшукова діяльність і негласна робота оперативних підрозділів Національної поліції України частково збігаються за змістом, проте не є тотожними. До змісту негласної роботи не належить та оперативно-розшукова діяльність, яку здійснюють відкрито, а зміст оперативно-розшукової діяльності не охоплює негласну роботу оперативних підрозділів у межах кримінального провадження, що здійснюють за дорученням слідчого, прокурора. Оперативно-розшукова діяльність і негласна робота оперативних підрозділів Національної поліції України є елементами (переважно накладеними один на одного) ширшої категорії «діяльність оперативних підрозділів». Вона передбачає виконання оперативними підрозділами Національної поліції України всіх функцій, покладених на них законодавством і підзаконними нормативно-правовими актами. Можливість проведення заходів цієї групи (пошукові заходи) має бути закріплено на рівні Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» і Кримінального процесуального кодексу України.Ключові слова: оперативно-розшукова діяльність; негласна робота; оперативні підрозділи; оперативно-розшукові заходи; негласні слідчі (розшукові) дії.