Корупційні ризики в державних оборонних закупівлях: шляхи мінімізації - М. Бурак (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті – на підставі аналізу науково-теоретичних поглядів учених, результатів дослідження міжнародних організацій у сфері запобігання та протидії корупції окреслити корупційні ризики в державних оборонних закупівлях і запропонувати можливі шляхи мінімізації корупції в оборонному секторі. Методологічне підґрунтя наукової статті становить цілісна й узгоджена система методів, що дала змогу на належному рівні проаналізувати предмет дослідження й охопила наукові методи аналізу, індукції та дедукції. Теоретичним підґрунтям цієї публікації стали праці вітчизняних й іноземних учених, присвячені аспектам корупційної проблематики в оборонній сфері, творче осмислення яких надало можливість сформулювати обґрунтовані висновки. Наукова новизна публікації полягає в системному аналізі основних корупційних ризиків під час здійснення державних оборонних закупівель. На підставі здійсненого аналізу факторів, що становлять ризик в оборонній сфері, визначено, що ключову роль у мінімізації корупції в цьому сегменті національної безпеки має відігравати принцип прозорості закупівель під час виконання державного оборонного замовлення та посилення транспарентності державних інститутів. Висновки. Убачається за необхідне переглянути процедуру оприлюднення військового бюджету так, щоб громадськість мала достатньо часу та можливостей для перевірки й контролю його витрат. Реальна протидія корупційним ризикам у державних оборонних закупівлях можлива тільки за умови, якщо її розглядатимуть як системне явище, що охоплює комплекс соціальних, економічних, організаційних та інших проблем. Важливе значення в протидії корупції мають заходи превентивного характеру, що полягають в удосконаленні державного регулювання та контролю під час здійснення державних оборонних закупівель. Запропонований у статті перелік шляхів мінімізації корупційних ризиків в оборонних закупівлях, у разі запровадження, надасть можливість підвищити ефективність реалізації державної політики у сфері національної безпеки, якість управління ресурсами, спрямованими на забезпечення національної безпеки, забезпечить прозорість державних оборонних закупівель і зниження рівня корупції в аналізованій сфері. Зміни сприятимуть створенню необхідних умов для забезпечення військових формувань України сучасним озброєнням і військовою технікою, розвитку оборонно-промислового комплексу, розширенню військово-технічного співробітництва та залученню іноземних інвестицій в Україну.Ключові слова: корупція; корупційні ризики; оборонно-промисловий комплекс; оборонні закупівлі.