Удосконалення фінансової основи місцевого самоврядування в контексті децентралізації, реалізації бюджетної та податкової політики держави - В. Моргун (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Розвиток сучасного муніципального права України відбувається на якісно новому рівні. Концепції децентралізації, деконцентрації державної влади, зокрема децентралізації фінансів, є предметом посиленої уваги під час політико-правових дискусій і практичного втілення результатів доктринальних та інших теоретичних досліджень. Мета цієї публікації – запропонувати шляхи розв’язання проблем правового регулювання процесу фінансової децентралізації в Україні на підставі результатів аналізу законодавства, а також подальшого вдосконалення фінансової основи територіальних громад і системи місцевого самоврядування в Україні. Методологія. Для досягнення окресленої мети застосовано загальнонаукові методи, насамперед – діалектичний метод наукового пізнання реальних явищ, а також акцентовано на його використанні під час дослідження діяльності органів місцевого самоврядування в Україні. Визначальними є також спеціальні методи дослідження: метод системного аналізу; системно-структурний – для висвітлення змісту досліджуваних категорій і правових явищ, формування понятійно-категоріального апарату; порівняльно-правовий, формально-логічний, статистичний, прогностичний тощо. Наукова новизна статті полягає в удосконаленні теоретичного розуміння змісту фінансової децентралізації на рівні місцевого самоврядування. Реалізація права на місцеве самоврядування, захист законних інтересів членів територіальних громад, які покладено на органи й посадових осіб місцевого самоврядування, потребують перегляду пріоритетів і напрямів бюджетної та податкової політики держави в сучасних умовах, здійснення фінансової децентралізації в інтересах громад і місцевих жителів. Висновки. Одним із напрямів сучасної муніципальної реформи в Україні є децентралізація державно-владних повноважень, зокрема її різновид – фінансова децентралізація. На підставі результатів аналізу проблемних питань створення та функціонування територіальних громад як юридичних осіб публічного права визначено перспективи вдосконалення їхнього статусу, фінансових та інших засад організації, діяльності територіальних громад. Вивчення співвідношення централізації та децентралізації державно-владних повноважень, реформи міжбюджетних відносин дали змогу сформулювати пропозиції щодо підвищення рівня ефективності інституційного та нормативного механізмів діяльності системи місцевого самоврядування, продовження фінансової децентралізації з метою забезпечення соціально-економічного розвитку територіальних громад в Україні.Ключові слова: децентралізація; територіальна громада; реформа місцевого самоврядування; політика; місцеві бюджети; місцеві податки; фінансова децентралізація.