Основні напрями розвитку місцевого самоврядування в Україні - О. Чернеженко (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є виявлення актуальних проблем і питань, пов’язаних із формуванням і розвитком місцевого самоврядування в Україні, а також аналіз концепції місцевого самоврядування та визначення її особливостей. У статті використано комплекс наукових методів: термінологічний, системно-структурний, формально-логічний, порівняльно-правовий. Теоретичне підґрунтя дослідження становлять праці українських та іноземних учених, Конституція України та Європейська хартія місцевого самоврядування. Наукова новизна статті полягає в тому, що в ній здійснено комплексне дослідження засад розвитку місцевого самоврядування у контексті його модернізації та інтеграції, з огляду на останні міжнародні тенденції муніципального управління та внутрішніх соціальних перетворень. Запропоновано рішення для розбудови оперативного й ефективного місцевого самоврядування в Україні. За результатами здійсненого дослідження сформульовано такі висновки: 1) з огляду на досвід інших західноєвропейських країн, питання здійснення економічних, соціальних і політичних реформ в Україні слід розглядати в аспекті європейської інтеграції; 2) для ефективного впровадження цього курсу необхідні такі скоординовані заходи влади на всіх рівнях: здійснення основних інституційних змін; реформування принципів і методів роботи, а також підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації персоналу; надання фінансово-економічних можливостей для стимулювання розвитку місцевого самоврядування; 3) дефектність правових інструментів і брак чіткого фінансового механізму реалізації реформи місцевого самоврядування (остання має формальний, імітаційний характер), корупція в органах державної влади та місцевого самоврядування, несформованість стратегічного бачення розвитку країни – це фактори, що стримують модернізацію місцевого самоврядування в Україні.Ключові слова: місцеве самоврядування; децентралізація; автономія; територіальні громади; демократія; компетенція.