Депутатський імунітет як чинник політичної корупції: національне законодавство та європейська практика - S. Pavlenko (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено питання депутатського імунітету як чинника політичної корупції в Україні. Наголошено на тому, що незважаючи на певні позитивні зміни в питанні реформування антикорупційного законодавства та приведення його до стандартів Європейського Союзу, загалом антикорупційна політика в Україні є недостатньо ефективною та потребує подальшого реформування. Констатовано, що одним із основних завдань у контексті здійснення реальних антикорупційних змін має стати належне впровадження нового антикорупційного законодавства та забезпечення виконання рекомендацій європейських інституцій щодо його вдосконалення. Аргументовано необхідність відображення в Конституції України принципу, відповідно до якого депутатський імунітет не повинен перешкоджати органам досудового розслідування проводити слідчі (розшукові) дії у разі затримання депутата на місці вчинення злочину.