Особливості реалізації правосуб’єктності Української держави у ХХ ст. - M. Pasalskyi (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено історичні аспекти правосуб’єктності та правового статусу держави. Здійснено аналіз різних доктринальних підходів щодо їх визначення, співвідношення, а також позицій стосовно періодизації процесу реалізації правосуб’єктності української держави протягом ХХ ст. Висвітлено її участь у створенні та функціонуванні Організації Об’єднаних Націй як повноправного самостійного суб’єкта міжнародного права, роботі міжнародних конференцій, встановленні двосторонніх дипломатичних та консульських відносин, міжнародному нормотворчому процесі.