Проблеми концептуального визначення поняття державних кордонів у сучасній юридичній науці - N. Kaminska; B. Klochkov (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Здійснено аналіз різних підходів і позицій вітчизняних та зарубіжних учених стосовно концептуального визначення поняття державних кордонів. Доведено, що виникнення цього поняття пов’язано зі становленням інституту держави, державної території, територіальної цілісності. Розкрито особливості національно-правового й міжнародно-правового забезпечення державних кордонів. З’ясовано проблеми в цій сфері та окреслено перспективи їх подолання з метою забезпечення територіальної цілісності державної території, миру й безпеки.