Психологічні детермінанти розбою - V. Казміренко (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Розкрито поняття механізму вчинення злочину. З’ясовано, що, на відміну від мотиву, поняття «мотивація» за змістом має ширше значення, становлячи складний механізм відображення особою зовнішніх і внутрішніх чинників поведінки. Доведено, що мотивація злочину не є єдиним процесом, який рівномірно пронизує поведінковий акт від початку до кінця діяння. Зазначено, що головний поведінковий фонд людини стереотипізований і закріплений у структурі особистості як властивості її характеру. Запропоновано характеристику ієрархічної моделі мотивів, зокрема корисливих мотивів під час учинення розбою.