Пряма демократія та роль референдумів у демократичній політиці - O. Chernezhenko (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Розглянуто сутність понять «пряма демократія» та «референдум». Визначено, що демократичні інститути здатні сприяти конструктивному подоланню конфліктів та прийняттю справедливих рішень, а пряма демократія спрямована на заохочення вираження волі народу. Проаналізовано головні моделі й тенденції в цій сфері. Обґрунтовано, що розвиток прямої демократії є передумовою подальшої демократизації публічного врядування.