Забезпечення права на повагу до приватного та сімейного життя: регіональний і національний рівні - T. Kulyk (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 2018)
Право на повагу до приватного та сімейного життя закріплене в Конституції України (ст. 32) та Конвенції про захист прав та основоположних свобод 1950 року (ст. 8) по-різному, тому в сучасній науці конституційного права актуальним є комплексне порівняльне дослідження його змісту.З огляду на євроінтеграційні процеси, державну політику, спрямовану на гармонізацію праворозуміння та правозастосування, дослідження практики Європейського суду з прав людини щодо застосування ст. 8 Конвенції слід здійснювати нерозривно з вивченням реалізації та практики захисту права, закріпленого в ст. 32 Конституції України. Комплексність цього завдання полягає в тому, що право на повагу до приватного та сімейного життя контрастує з правом на свободу думки і слова (у ст. 10 Конвенції – право на свободу вираження поглядів).Для застосування практики Європейського суду з прав людини та Конвенції як джерел права необхідно гармонізувати національне законодавство з Конвенцією. Цей процес має бути поміркованим, науково обґрунтованим і практично спрямованим. Запропоновано конкретні зміни до законодавства для вирішення колізійних питань з порушеної проблематики.