Сфери та місця пошукової діяльності оперативних підрозділів - O. Shapovalov (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Розглянуто проблемні питання, пов’язані з визначенням сфер і місць пошукової діяльності оперативних підрозділів, у яких виявляють факти й осіб, що становлять оперативний інтерес. Визначено такі сфери пошукової діяльності за напрямом протидії загальнокримінальним злочинам: серед населення, що мешкає та працює на території обслуговування (у мікрорайонах); у місцях концентрації осіб, що становлять оперативний інтерес (пошук на об’єкті), і збуту викраденого майна; у криміногенних групах (серед осіб, що є членами злочинних угруповань, наркоманів, алкоголіків, незаконних емігрантів-іноземців); серед обвинувачених, яких притягають до відповідальності за вчинення злочинів, аналогічних нерозкритим. Сфери пошукової діяльності за напрямом протидії латентним (службовим і господарським) злочинам встановлено такі: об’єкти однієї галузі економіки різних рівнів (пошук за вертикаллю); об’єкти галузі економіки одного рівня (пошук за горизонталлю); засоби масової інформації, мережа Інтернет; організації різних форм власності, пов’язані із зазначеними об’єктами однієї галузі економіки господарськими (виробничими) зв’язками, й установи фінансово-кредитної системи, що обслуговують зазначені об’єкти; місця реалізації продукції; місця нелегального виготовлення продукції; місця легального виробництва продукції (або її складових), де можливий незаконний випуск продукції; шляхи переміщення продукції (як усередині країни, так і через кордони); органи влади й управління, що здійснюють контроль за діяльністю суб’єктів господарювання певної галузі економіки.