Принцип вини як фундаментальна конституційна засада кримінальної відповідальності - R. Veresha (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Комплексно розглянуто питання, що стосуються принципу вини як правової, конституційної, кримінальної процесуальної та кримінально-правової категорії. Проаналізовано матеріали національної судової практики та практики Європейського суду з прав людини. Визначено зв'язок принципу вини з іншими принципами кримінального права, а також запропоновано внесення змін до чинного кримінального законодавства України. Принцип вини означає, що вітчизняне кримінальне законодавство заперечує можливість об’єктивного інкримінування, тобто притягнення до кримінальної відповідальності за думки, певні переконання, випадкове заподіяння шкоди. Психологічний зміст кожного злочину (вина як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони складу злочину) тісно пов’язаний із зовнішнім його вираженням (об’єктивною стороною складу злочину), що втілюється в такому: особа, яка має всі ознаки суб’єкта злочину, у кожному злочині виявляє своє особисте ставлення до зовнішнього світу, суспільства і до окремої особи. З огляду на тісний зв’язок суб’єктивної та об’єктивної сторін складу злочину, які утворюють сукупність внутрішніх (психологічних) і зовнішніх ознак одного явища – злочину, слід зазначити, що злочин як конкретний акт поведінки людини є психофізичною єдністю, у якому зовнішні вияви поведінки (діяння як ознака об’єктивної сторони складу злочину) і зміни, що ним спричинені, в об’єктивній дійсності нерозривно пов’язані з внутрішньою стороною, якою є ті психічні процеси, що зумовлюють, спрямовують і регулюють поведінку людини (суб’єктивна сторона складу злочину). Тому під час кваліфікації злочину необхідно встановлювати цей зв’язок з метою уникнення об’єктивного інкримінування, дотримуючись принципу вини. Розвиток кримінально-правової науки зумовлює необхідність адаптації тлумачення принципів кримінального права з позиції їх систематизації та визначення змісту. Такою адаптацією є модернізація Кримінального кодексу України з метою посилення протидії злочинності. Для цього слід передбачити принципи кримінального права на законодавчому рівні.