Віктимологічна профілактика злочинів проти життя та здоров’я дітей - P. Zeleniak (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено особливості застосування заходів віктимологічної профілактики злочинів проти життя та здоров’я дітей. Визначено види цих злочинів. Зауважено, що особливої уваги потребує аналіз злочинів, учинених спеціальним суб’єктом (батьками або особами, що їх заміняють). Необхідність дослідження жертви злочину зумовлена підвищенням ефективності профілактики конкретних злочинів та профілактики злочинності шляхом впливу на потенційного потерпілого. Схарактеризовано сучасний стан і тенденції віктимізації дітей у контексті злочинів проти життя та здоров’я. Констатовано значущість охорони життя і здоров’я неповнолітнього, а також визначено особливості кримінальної відповідальності, передбаченої за посягання на нього. Важливим для розуміння потенційної віктимності дитини є визначення середовища, у якому відбувається її становлення, віктимогенних факторів та умов. Оскільки процес віктимізації є динамічним, що обумовлено взаємодією різноманітних складових – сукупністю обставин у житті дитини й суспільства, які детермінують процес перетворення особистості на жертву злочину, вони так чи інакше сприяють його реалізації. Специфіка дитини як потерпілого зумовлена віком, рівнем знань, недостатнім життєвим досвідом, конформними якостями тощо. Проаналізовано нормативно-правові засади діяльності суб’єктів віктимологічної профілактики, систему заходів, яких вони вживають. Запропоновано шляхи вдосконалення віктимологічної профілактики на загальносоціальному, спеціальному й індивідуальному рівнях.