Особливості тактики обшуку під час розслідування злочинів у сфері нелегального обігу синтетичних наркотиків - O. Kalynovska (Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Одним з основних чинників, який призводить до поширення наркотиків, насамперед «синтетичних», є їх легкодоступність. Реалії сьогодення засвідчують, що масштабне розповсюдження наркотиків здійснюють через мережу Інтернет, тому будь-хто (незалежно від віку) може придбати ці речовини, причому забезпечують сувору конфіденційність зацікавлених осіб. Синтетичні наркотичні речовини мають «формально легальний» характер, тому що законом не встановлена на них заборона. Висвітлено особливості підготовки та проведення обшуку в провадженнях, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, виокремлено речовини, що становлять оперативний інтерес, можливі місця їх виявлення, проаналізовано вплив цих особливостей на проведення зазначеної слідчої (розшукової) дії. Основною метою обшуку є виявлення та вилучення всіх речей і предметів, що знаходяться в незаконному обігу. В розглядуваній категорії проваджень відшукують і вилучають переважно такі предмети: наркотики; пристосування для їх зберігання, виготовлення, перероблення зі слідами наркотиків (посуд, пакування тощо.); гроші, цінності, предмети, одержані злочинним шляхом; підроблені медичні рецепти, квитанції, що стосуються справи; телефони, банківські карти тощо. Цей перелік не є вичерпним, оскільки під час обшуку об’єктами можуть бути різноманітні предмети матеріального світу. Увагу акцентовано на необхідності ретельної підготовки до проведення обшуку. Саме раптовість є запорукою належного затримання наркозлочинців, інакше як конкретна особа, підозрювана у вчиненні злочину, так і група, у складі якої вона діяла, можуть приховати сліди злочину. До негативних чинників, що ускладнюють розслідування злочинів у сфері нелегального обігу синтетичних наркотиків, належать такі: несформованість чіткої системи виявлення споживачів наркотиків; високий попит на наркотики в різних соціальних групах; недостатній контроль з боку правоохоронних органів за масовим розповсюдженням наркотиків через мережу Інтернет, ослаблення профілактичного напряму їх роботи.