Проблемні аспекти злочинності неповнолітніх - Лісова , Н. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Мета статті – проаналізувати рівень, структуру й динаміку злочинів, що вчиняють неповнолітні, а також призначення покарання та звільнення особи від кримінальної відповідальності, покарання або його відбування за результатами даних судової статистики за 2017–2018 роки. Методологія. Методологічний інструментарій обрано з урахуванням поставленої мети, специфіки об’єкта та предмета дослідження. Використано такі методи пізнання: метод системного аналізу правових норм – для порівняння норм звільнення неповнолітніх від покарання та його відбування; систематизації різновидів звільнення неповнолітніх від покарання та його відбування; статистичний – для аналізу судової статистики та іншої статистичної інформації з метою обґрунтування певних висновків. Наукова новизна полягає в удосконаленні підходів до визначення рівня, структури й динаміки злочинів, що вчиняють неповнолітні, а також загальних тенденцій призначення покарання та звільнення неповнолітніх осіб від кримінальної відповідальності, покарання або його відбування. Висновки. За підсумками здійсненого аналізу судової статистики за 2017–2018 роки з’ясовано, що в Україні під час здійснення правосуддя стосовно неповнолітніх враховують рекомендації, визначені міжнародно-правовими актами щодо надання переваги таким санкціям і заходам, які можуть мати виховний вплив, а також сприяти відшкодуванню збитків, завданих правопорушенням, що вчинила неповнолітня особа. Ключові слова: злочинність; неповнолітній; покарання; звільнення; кримінальна відповідальність; динаміка злочинів; профілактика злочинності.