Аспекти запобігання правопорушенням у сфері використання банківських платіжних карток під час проведення безконтактних й інтернет-платежів та їх кваліфікація - Черняк , А.; Прозоров , А. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою статті є визначення проблемних питань запобігання та кваліфікації злочинів, пов’язаних із використанням платіжних карток під час проведення безконтактних та інтернет-платежів, а також напрацювання відповідних рекомендацій. Методологія. Для дослідження проблематики використано методи формальної логіки та спеціально-правові методи: порівняльно-правовий, системно-структурний і системного аналізу. Наукова новизна публікації полягає в тому, що автори одними з перших комплексно дослідили проблемні питання запобігання, класифікації та кваліфікації злочинів, пов’язаних із використанням зловмисниками новітніх технологій для запровадження нових форм злочинної діяльності у сфері обігу платіжних карток під час проведення безконтактних та інтернет-платежів. У статті розглянуто особливості кваліфікації та запобігання правопорушенням у сфері використання платіжних банківських карток під час здійснення безконтактних платежів і платежів у мережі Інтернет. Констатовано, що застосування злочинцями новітніх технологій у проведенні відповідної протиправної діяльності створює нові виклики для правоохоронної системи й держави загалом. Увагу зосереджено на необхідності запровадження превентивного комплексу заходів реагування. Актуалізовано питання використання зловмисниками RFID-технологій для запровадження нових форм злочинної діяльності у сфері економіки. Узагальнено здобутки провідних іноземних й українських науковців щодо класифікації відповідної злочинної діяльності, з огляду на спорідненість злочинів в аналізованій сфері. Виокремлено проблемні аспекти надання правової оцінки залежно від об’єктивної та суб’єктивної сторін злочинних посягань. Зіставлено різні позиції стосовно криміналістичної характеристики таких виявів, увагу акцентовано на їх латентності. Висновки. Розглянуто такі види інтернет-шахрайства з використанням банківських платіжних карток, як фішинг, вішинг та фармінг. Визначено найпоширеніші з них у нашій державі: «розіграші і лотереї», «робота в Інтернеті», «фальшиві інтернет-крамниці» та «навчальні матеріали». Окреслено способи запобігання їм, мінімізації настання протиправних наслідків. Запропоновано заходи превентивного й реакційного спрямування для запобігання цій категорії злочинів у національній економіці. Ключові слова: електронний платіжний засіб; безконтактна банківська платіжна картка; банківський рахунок; фішинг; вішинг; фармінг.