Електронне відображення як криміналістичний об’єкт - Орлов , Ю. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою статті є дослідження електронного відображення як криміналістичного об’єкта, з’ясування сутності електронних слідів, механізмів слідоутворення, особливостей виявлення, фіксації та ідентифікації електронних слідів. Методологія. Для досягнення мети статті, наукової обґрунтованості й об’єктивності її результатів було застосовано загальні та спеціальні методи, серед яких: аналіз, синтез, пояснення, порівняння, дедукція, індукція тощо. Досліджено сутність поняття матеріальних слідів в інформаційно-телекомунікаційній системі як комбінації станів упорядкованої низки елементарних носіїв інформації в пристрої пам’яті цієї системи. Запропоновано визначати ці сліди як двійкові коди інформації в «чистому вигляді», не прив’язаної до конкретного матеріального носія. Акцентовано на інтегральній (комбінаторній) сутності цих слідів, що надає їм унікальності. Зазначено, що матеріальний слід в елементарному носієві інформації не має індивідуальних криміналістичних ознак. Наукова новизна. Запропоновано визначити поняття електронного сліду як відображення на моніторі обчислювального пристрою матеріального сліду в інформаційно-телекомунікаційній системі. Рекомендовано розглядати електронне відображення як форму вияву електронних слідів. Обґрунтовано думку щодо ідеальної природи електронних слідів. Доведено помилковість тлумачення електронних слідів як слідів віртуальних. Аргументовано, що інтегральна (комбінаторна) природа матеріальних слідів в інформаційно-телекомунікаційній системі дає підстави вважати їх та створювані ними електронні сліди такими, що набувають індивідуальних криміналістичних ознак через неповторність двійкових кодів, завдяки чому можуть бути придатними для криміналістичної ідентифікації. Досліджено особливості виявлення та фіксації електронних слідів. Встановлено, що їх виявлення та фіксацію проводять за спеціальними методиками шляхом застосування програмного забезпечення загального і спеціального призначення. Висновки. Узагальнено, що сліди в елементарних носіях інформації не мають індивідуальних криміналістичних ознак. Проте їхня інтегральна (комбінаторна) природа дає підстави стверджувати, що матеріальні сліди в інформаційно-телекомунікаційній системі та створювані ними електронні сліди набувають цих ознак і можуть бути придатними для криміналістичної ідентифікації. Виявлення та фіксацію електронних слідів здійснюють за спеціальними методиками шляхом застосування програмного забезпечення загального та спеціального призначення. Наявні проблеми щодо виявлення та фіксації електронних слідів потребують законодавчого врегулювання. Електронні відображення мають загальні й окремі ідентифікуючі ознаки. Ідентичні електронні сліди можуть мати відмінності за окремими ознаками через їхню динамічну природу. Ключові слова: електронне відображення; криміналістика; криміналістичний об’єкт; криміналістична ідентифікація; двійковий код; доказ.