Запобігання злочинам у фіскальній сфері спеціальним органом – Бюро фінансових розслідувань: новий погляд на проблему - Хоменко , В. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою публікації є дослідження завдань запобігання злочинам у фіскальній сфері новим органом – Бюро фінансових розслідувань. Методологія. У статті використано комплекс наукових методів, а саме: історичний, термінологічний, системно-структурний, формально-логічний, порівняльно-правовий. Наукова новизна. На підставі аналізу нормотворчих процесів виокремлено етапи запровадження в національну систему запобігання та протидії злочинам у фіскальній сфері спеціального органу – Бюро фінансових розслідувань. Встановлено об’єктивні передумови створення спеціального органу протидії економічній злочинності: зосередження в одній структурі зусиль із протидії загрозам у фінансово-економічній сфері; усунення дублювання функцій правоохоронних органів і збереження бюджетних коштів; послаблення тиску на бізнес; прозорість фінансових правовідносин. Проаналізовано завдання та принципи діяльності Бюро фінансових розслідувань, передбачені у відповідному законопроекті, в аспекті запобігання економічній злочинності, зокрема злочинам у фіскальній сфері. Класифіковано завдання Бюро фінансових розслідувань залежно від функцій на оперативно-розшукові, слідчі, організаційно-управлінські, контрольні, охоронні. Висновки. Реалізація завдань Бюро фінансових розслідувань забезпечить безпеку держави шляхом комплексної протидії злочинам у фіскальній сфері, які негативно позначаються на національній економіці, сприяють її тінізації, масштабній недобросовісній конкуренції, витоку капіталу й іншим негативним явищам в економіці держави. Ключові слова: злочин; запобігання; фіскальна сфера; порушення; податкове законодавство; Бюро фінансових розслідувань; принцип; завдання.